Česko vs. Slovensko alebo kto ponúka lacnejšie hypotéky?

27/07/2022 | Jan Bachura, zpráva Hypoindexu
Článok|Diskusia
Hypoteka_penize

Na Slovensku sa platí jednotnou európskou menou. Slovenské úrokové sadzby ponúkané pri hypotekárnych úveroch patria dlhodobo medzi najnižšie v Európe. V poslednej dobe ale dopyt po dlhodobých fixáciách rastie, mediálne sa totiž preberá skutočnosť, že dlhšia fixácia ponúka väčšiu istotu. Nikto nevie, aké budú úrokové sadzby. A fixaciou sa kupuje istota. Z pohľadu rodinného rozpočtu je jasné, s akými splátkami je možné počítať. Úrokové sadzby hypotekárnych úverov na Slovensku zostávajú v porovnaní s českými končinami neporovnateľne nižšie.

Posledná dekáda bola v znamení klesajúcich úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch. Vôbec sa nezdalo sa, že by úrokové sadzby mali kedy ešte rásť. Dnes úroková sadzba pri hypotekárnych úveroch s jednoročnou fixáciou zostáva na úrovni 1,49 % p.a., pri trojročnej fixácii však už činí 2,59 % p.a. a desaťročnú fixáciu možno potom dojednať s úrokovou sadzbou 3,39 % p. Tak by sa dal zhrnúť vývoj úročenia hypotekárnych úverov najväčšej slovenskej banky, nie v Česku. Úrokové sadzby hypotekárnych úverov na Slovensku zostávajú v porovnaní s českými končinami neporovnateľne nižšie.

Na Slovensku sa platí jednotnou európskou menou. Slovenské úrokové sadzby ponúkané pri hypotekárnych úveroch patria dlhodobo medzi najnižšie v Európe. V poslednej dobe ale dopyt po dlhodobých fixáciách rastie, mediálne sa totiž preberá skutočnosť, že dlhšia fixácia ponúka väčšiu istotu. Nikto nevie, aké budú úrokové sadzby. A fixáciou sa kupuje istota. Z pohľadu rodinného rozpočtu je jasné, s akými splátkami je možné počítať.

Ešte pred pár mesiacmi na Slovensku pokračoval konkurenčný boj bánk o poskytovaní hypoték za rekordne nízke úrokové sadzby. Úrokové sadzby pod úrovňou jedného percenta ročne boli bežné. K slovu sa dostávala aj možnosť výhodne financovať energeticky úsporné bývanie.

Na jednej strane lacné hypotéky, na strane druhej prekvapenie z rastu cien. Ako rástli objemy poskytnutých hypotekárnych úverov, rástli aj ceny nehnuteľností. Už aj na Slovensku sa ale píše: „Na rekordne lacné hypotéky môžeme zabudnúť.“ V porovnaní so zdražovaním hypoték v Česku ide ale o zdraženie kozmetické. Aj keď Európska centrálna banka sa zvyšovaním úrokových sadzieb neponáhľa, slovenské banky úrokové sadzby hypotekárnych úverov rádovo v desatinách percenta zvyšujú.

Aj na Slovensku zaznievajú komentáre o rastúcich cenách nehnuteľností. Aj tamojšie ceny rezidenčných nehnuteľností rastú dvojciferným ročným tempom. Cena za meter štvorcový pri bytoch sa počas minulého roka zvýšila o pätinu. Dôvodom má byť ich nedostatok, situácia, keď dopyt predbieha aktuálnu ponuku. Na pozadí má stáť aj rast cien stavebných materiálov, rovnako ako nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Hypotéky sú na Slovensku stále veľmi lacné, inflácia fandí dlžníkom. A tak sa ani nemožno diviť tomu, že objem nových hypoték trhá historické rekordy. Znateľnejší nárast úrokových nákladov potom zatiaľ postihuje skôr len skupinu klientov s hraničným príjmom.

 

Aká je súčasná ponuka hypotekárnych úverov na českom a slovenskom trhu?

Nasledujúca tabuľka uvádza súčasnú ponuku/porovnanie hypotekárnych úverov u vybraných bánk na českom a slovenskom trhu na základe modelového príkladu za týchto podmienok: novo dohodnutý (nerefinancovaný) účelový hypotekárny úver (kúpa nehnuteľnosti) vo výške 3 mil. Kč/120 000 EUR, pri minimálnej úrokovej sadzbe do 80 % LTV s fixáciou na 5 rokov a splatnosťou 30 rokov.

Banka Úroková sadzba ČR (v p.a.)  Mesačná splátka ČR Úroková sadzba SR (v p.a.) Mesačná splátka SR Rozdiel v splátke
Česká spořitelna / Slovenská sporiteľňa 5,94 % 18 040 Kč 2,79 % 12 311 Kč*
(492,44 EUR)
5 729 Kč
ČSOB 6,49 % 18 942 Kč 2,65 % 12 100 Kč*
(484 EUR)
6 842 Kč
Fio banka 5,78 % 17 564 Kč 2,58 % 11 979 Kč*
(479,16 EUR)
5 585 Kč
mBank 6,09 % 18 161 Kč 3,39 % 13 300 Kč*
(532 EUR)
4 861 Kč
UniCredit Bank 5,89 % 17 775 Kč 3,19 % 12 958 Kč*
(518,30 EUR)
4 817 Kč

Zdroj: webové kalkulačky bank k datu 13. 7. 2022
* kurz 1 EUR = 25 Kč

Z uvedeného porovnania vyplýva, že priemerná úroková sadzba pri hypotekárnych úveroch v Česku je približne 6 % p.a., zatiaľ čo pri hypotekárnych úveroch na Slovensku je to iba 2,92 % p.a., teda zhruba polovičná. Priemerná splátka hypotéky v Česku potom činí 18 096 Kč, zatiaľ čo priemerná splátka hypotéky na Slovensku by po prepočítaní na české koruny bola 12 530 Kč. Priemerná hypotéka na Slovensku je tak približne o 5 500 Kč lacnejšia ako hypotéka v Česku.

Spravodajstvo

Finparada.sk|Finparada.cz

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka  a Prima banka. Toto sú výsledky nového rebríčka bankových vkladových produktov. 

09/04/2024 | Michal Mošnička | foto: Shutterstock

Do čoho je možné investovať na burze?

Burza je inštitúcia, ktorá organizuje trh s investičnými nástrojmi. Existuje tu hneď niekoľko možností, do ktorých je možné na burze investovať. Napríklad prostredníctvom spoločnosti Freedom Finance Europe môžete nakupovať a predávať akcie, dlhopisy...

25/03/2024 | Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Pixabay

Aký produkt získa za rok 2024 Cenu verejnosti?

Hodnotenie odborníkov a užívateľov v rebríčkoch finančných produktov na jednom mieste. Užívatelia finančných produktov môžu potvrdiť alebo korigovať hodnotenie odborníkov prostredníctvom smajlíkov. Na Finparada.sk zatiaľ hodnotilo viac ako 500 návštevníkov portálu. T...

14/03/2024 | Michal Mošnička | foto: Finparada

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?..

19/04/2024 | Valerie Koubová| foto: Hyponamiru

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté, co XTB rozšířila svou nabídku CFD o akcie a ETF...

19/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva XTB | foto: Pexels

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují. Další banky se postupně připojují...

18/04/2024 | Veronika Křivská, zpráva České bankovní asociace | foto: Pixabay

Zobraziť všetky články