Do ktorých akcií investovať začiatkom roka 2024?

25/01/2024 | Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Pixabay
Článok|Diskusia

Nedávno sme vstúpili do roku 2024 a investorov čaká obdobie dynamických príležitostí a vážnych potenciálnych problémov na akciových trhoch. Neustále sa vyvíjajúci globálny ekonomický scenár, technologický pokrok a geopolitický vývoj naďalej formujú ekonomické a investičné prostredie. Skúsený investor, aj úplný začiatočník na svojej investičnej dráhe by mal mať najmä v tomto roku na pamäti mnoho vecí tak, aby bol schopný vykonávať uvedomelé rozhodnutia. Nasledujúce akcie vybrané trhovými analytikmi spoločnosti Freedom24, by mohli byť v neustále sa meniacom globálnom investičnom prostredí sľubné.

PDD Holdings Inc. (PDD) je spoločnosť s rýchlo rastúcou akciou, ktorá však nemusí byť vhodná pre každého investora vzhľadom na jej orientáciu rastu. Napriek tomu, že bola táto čínska spoločnosť zaoberajúca sa elektronickým obchodovaním založená iba v roku 2015, postavila sa do pozície seriózneho konkurenta etablovaných hráčov, ako je Alibaba Group Holding Ltd. (BABA) a JD.com Inc. (JD). PDD, materská spoločnosť firiem Pinduoduo a Temu (druhá z nich je jej expanziou do globálneho e-commerce), zaznamenala impozantný úspech. V priebehu roka od spustenia v septembri 2022 rozšírila Temu svoju prítomnosť do 40 krajín. Spoločnosť PDD zaznamenala v treťom štvrťroku výrazný 94 % medziročný nárast príjmov, a to predovšetkým najmä výraznému 315 % nárastu príjmov z transakcií. Spoločnosť PDD, známa ponukou lacných produktov prostredníctvom mobilného online nakupovania, láka zákazníkov na cenovo dostupné produkty, bezplatnú dopravu a zhovievavú 90-dňovú politikou vrátenia tovaru. S pomerom ceny akcie k očakávanému zisku približne 20 sa PDD na papieri javí ako atraktívna investícia. Medzi potenciálne riziká však patrí stav čínskej ekonomiky a rozsah vplyvu Komunistickej strany Číny, ktorý sa prejavil v jej tvrdých opatreniach voči čínskym veľkým technologickým firmám v roku 2021. Napriek týmto obavám je PDD už teraz zisková, čo dáva akcionárom dôveru v jej dlhodobú životaschopnosť.

Match Group Inc. (MTCH) je známa online zoznamovacia spoločnosť. Match Group sa potýkala v posledných rokoch s problémami, čo sa prejavilo poklesom cien akcií. Veľká časť jej dlhodobého poklesu sa pripisuje nepríjemnostiam spôsobeným rýchlo rastúcimi úrokovými sadzbami a už aj tak nadhodnotenými akciami. V roku 2021 sa akcie obchodovali na úrovni 132-násobku odhadov pomeru akcie k očakávanému zisku. Na rozdiel od predchádzajúceho vysokého ocenenia je súčasný pomer ceny k očakávanému zisku na úrovni 16 relatívne nižší. MTCH vlastní popredné značky online zoznamiek, ako sú Tinder, Hinge, PlentyOfFish, OkCupid a Match.com. Základom optimizmu spoločnosti je očakávaný stabilný rast v oblasti online zoznamovania, ktorý je spôsobený rastúcou závislosťou mladej generácie od smartfónov a meniacim sa trendom odkladania sobášov. V Spojených štátoch sa priemerný vek pri prvom sobáši zvýšil na 30 rokov u mužov a 28 rokov u žien, pričom v roku 1990 to bolo 26 rokov u mužov a 24 rokov u žien. Počas nasledujúcich piatich rokov sa MTCH javí ako sľubná investícia v roku 2024.

Target Corp. (TGT) - Hoci jej môže chýbať príťažlivosť ako majú zaujímavejšie akcie, Target sa rovnako ako jeho tovar v súčasnosti obchoduje za mimoriadne rozumnú cenu. Pri skromnej hodnote pomeru ceny akcie k očakávanému zisku 15,4-násobku je ocenenie spoločnosti Target s výraznou zľavou v porovnaní s inými diskontnými maloobchodnými predajcami, ako sú Walmart Inc (WMT) a Costco Wholesale Corp (COST), nehovoriac o ďalších obchodoch, ako sú Dollar Tree Inc (DLTR) a Dollar General Corp (DG). Táto zľava sa môže zdať neopodstatnená, najmä vzhľadom na očakávaný rast zisku spoločnosti v roku 2024 o viac ako 9 %. Z historického hľadiska preukázala spoločnosť Target odolnosť počas ekonomických poklesov, keďže spotrebitelia majú tendenciu vyberať si úsporné možnosti u veľkých maloobchodníkov. To stavia spoločnosť Target do pozície jednej z najviac defenzívnych možností na tomto zozname. Navyše, pre investorov orientovaných na príjem bude spoločnosť Target atraktívna, pretože ponúka dividendový výnos vo výške 3,2 %. Napriek výzvam v roku 2023 vstupujú akcie do roku 2024 s pozitívnou dynamikou, k čomu prispela správa za tretí štvrťrok, ktorá prekonala očakávania v oblasti zisku aj tržieb, čím cena akcií vzrástla o viac ako 17 %.

Alphabet Inc (GOOGL) - Alphabet, materská spoločnosť Google, je v súčasnosti v elitnej skupine piatich verejne obchodovaných spoločností s hodnotou presahujúcou 1 bilión dolárov. Ide o dobre etablovanú veľkú technologickú spoločnosť známu nielen vďaka jej dominantnému vyhľadávaču, ale aj množstvu produktov a služieb vrátane inteligentných zariadení, smartfónov Pixel, YouTube, Google Cloud a obchodu Google Play. Za zmienku stojí očakávané zlepšenie rastu reklamy, zvýšenie zisku v dôsledku úspešných opatrení na znižovanie nákladov a kľúčová úloha umelej inteligencie. Zatiaľ čo nástroj ChatGPT od spoločnosti OpenAI sa presadil ako všeobecne uznávaný chatbot s umelou inteligenciou, spoločnosť Google predstavila Gemini ako náprotivok GPT-4. Napriek tomu, že spoločnosť Alphabet v priebehu rokov výrazne investovala do umelej inteligencie, konkurenčné prostredie zvýšilo zameranie spoločnosti na urýchlenie vývoja umelej inteligencie. Gemini má schopnosť spracovávať rôzne formy vstupov a výstupov, pričom sa neobmedzuje len na text, ale rozširuje sa aj na kód, zvuk, obrázky a video. Spoločnosť GOOGL, ktorá sa obchoduje na úrovni pomeru ceny akcie k očakávanému zisku niečo vyše 21-násobku, je ocenená s približne 22 % zľavou oproti pomeru ceny akcie očakávanému zisku spoločnosti Apple Inc (AAPL), ktorý je na úrovni 27 %. Spoločnosť Alphabet za posledných päť rokov predbehla spoločnosť Apple v raste tržieb a zisku, pričom sa očakáva, že tento trend budel v dohľadnej budúcnosti pokračovať.

ConocoPhillips (COP) je jednou z najväčších svetových spoločností zaoberajúcich sa ťažbou a produkciou zemného plynu a ropy, ktorá pôsobí vo viac ako desiatich krajinách. ConocoPhillips ťaží z rozsahu a prístupu k jednému z najlacnejších ropných polí na svete, vrátane významnej expozície v Permskej panve. V roku 2021 posilnila svoju pozíciu v tomto nízkonákladovom regióne bohatom na ropu získaním aktív spoločností Concho Resources a Shell v tejto oblasti. Vďaka priemerným ťažobným nákladom okolo 40 dolárov za barel a mnohým zdrojom, ktoré sú ešte lacnejšie, môže zarábať takmer v akomkoľvek prostredí na trhu s ropou, čo spoločnosti umožňuje generovať silný peňažný tok. Vzhľadom na neistotu spojenú s budúcim dopytom po rope plánuje spoločnosť ConocoPhillips v nasledujúcich rokoch vrátiť investorom značnú časť svojho voľného peňažného toku. Spoločnosť plánuje vyplácať postupne rastúce dividendy, spätne odkupovať akcie a vyplácať variabilný peňažný príjem na základe prebytku hotovosti. Spoločnosť napokon dopĺňa svoje portfólio nízkonákladových aktív špičkovou súvahou. ConocoPhillips sa pravidelne pýši jedným z najvyšších úverových ratingov medzi spoločnosťami z oblasti ťažby a dobývania, ktorý je podporený nízkym pomerom zadlženosti v sektore a dostatkom hotovosti. Tieto faktory z nej robia jednu z najzaujímavejších investícií v oblasti ťažby a produkcie. Priemerná cieľová cena investičných bánk je 137,50 dolárov (približne 23 % nárast).

Microsoft (MSFT) - IT riaditelia z celého sveta označili Microsoft za spoločnosť s najsilnejšou pozíciou, pretože zvyšuje svoje rozpočty s väčším zameraním na umelú inteligenciu a strojové učenie. Podľa prieskumu medzi riaditeľmi IT na celom svete, ktorý sa uskutočnil vo štvrtom štvrťroku sa očakáva, že približne 63 % z nich si  v budúcom roku osvojí aspoň jeden z generatívnych produktov umelej inteligencie spoločnosti Microsoft. Prieskum predpovedá 3,3 % medziročný nárast rozpočtov na IT v roku 2024, pričom generatívna umelá inteligencia sa pre IT riaditeľov stane hlavnou prioritou. Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že 37 % IT riaditeľov plánuje v nasledujúcom štvrťroku využívať služby Azure OpenAI (oproti 27 % v druhom štvrťroku) a 38 % plánuje využívať Microsoft 365 Copilot (oproti 22 % v druhom štvrťroku). Spoločnosť si upevnila pozíciu lídra v oblasti rastu zásob IT peňaženiek, najmä v súvislosti s pokračujúcim prechodom na cloud computing. Očakáva sa, že spoločnosť Microsoft bude naďalej profitovať z konsolidácie dodávateľov v kľúčových oblastiach, ako je pozorovateľnosť, automatizácia a RPA (robotická automatizácia procesov).

Amazon (AMZN) - Dlhodobé zameranie spoločnosti Amazon na agresívny rast prostredníctvom zvyšovania prevádzkových nákladov s cieľom minimalizovať zdaniteľný príjem jej umožnilo rýchlo zvyšovať svoje príjmy bez výrazných daňových platieb. Gigant v oblasti elektronického obchodu sa môže pochváliť vysokými bariérami vstupu na trh vďaka svojej vynikajúcej logistickej infraštruktúre, ktorá zabezpečuje rýchlejšie a konzistentnejšie dodávky ako jeho konkurenti. Nedávne kroky, ako napríklad prepúšťanie v spoločnostiach Twitch a Audible, poukazujú na snahu o dosiahnutie ziskovosti. V poslednom štvrťroku sa ziskovosť v Severnej Amerike zvýšila na 4,9 %, čím sa priblížila k predpandemickému maximu. Predchádzajúce dlhodobé predpoklady čistého zisku pre elektronický obchod na úrovni 5 % sa v súčasnosti považujú za konzervatívne. Očakáva sa, že AWS dosiahne rast tržieb najmenej o 18 %. Priemerná cieľová cena investičných bánk je 183 dolárov (približne 18 % nárast).

Vyššie uvedený prehľad je len príkladným zoznamom pre tento rok, ktorý ponúka investorom množstvo príležitostí. Od nových trendov v inovatívnych odvetviach až po orientáciu v potenciálnych výzvach, kľúčovým je zostať informovaný a prispôsobivý. Ako vždy, obozretné rozhodovanie, diverzifikácia a dôkladné pochopenie individuálnej tolerancie voči riziku je pre investorov vodítkom pri prijímaní informovaných rozhodnutí v tomto dynamickom a neustále sa vyvíjajúcom finančnom prostredí.

Investovať môžete na platforme Freedom24, ktorá má prístup na viac ako 15 akciových trhov vrátane USA, Európy alebo Hongkongu. Broker ponúka investovanie do akcií, ETF, dlhopisov, futures a amerických opcií. Freedom24 súčasne poskytuje možnosť sporenia.

Poznámka:
Článok neslúži na poskytovanie osobného investičného poradenstva, nepredstavuje investičné odporúčania na nákup či predaj akýchkoľvek investičných nástrojov ani ponuku na uzavretie zmluvy podľa § 1732 zákona č. 89/2012 Zb., Občianskeho zákonníka. Pred rozhodnutím na nákup akéhokoľvek produktu vám preto odporúčame kontaktovať investičného poradcu alebo osobného bankára, ktorý vám poskytne viac informácií o produktoch a odporučí, či sa konkrétny produkt hodí k vášmu rizikovému profilu a do vášho portfólia. Investičné nástroje uvedené vyššie nezaručujú návratnosť vloženej investície. Hodnota investície môže v čase kolísať, v závislosti od typu investície aj výraznejším spôsobom.

Spravodajstvo

Finparada.sk|Finparada.cz

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka  a Prima banka. Toto sú výsledky nového rebríčka bankových vkladových produktov. 

09/04/2024 | Michal Mošnička | foto: Shutterstock

Do čoho je možné investovať na burze?

Burza je inštitúcia, ktorá organizuje trh s investičnými nástrojmi. Existuje tu hneď niekoľko možností, do ktorých je možné na burze investovať. Napríklad prostredníctvom spoločnosti Freedom Finance Europe môžete nakupovať a predávať akcie, dlhopisy...

25/03/2024 | Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Pixabay

Aký produkt získa za rok 2024 Cenu verejnosti?

Hodnotenie odborníkov a užívateľov v rebríčkoch finančných produktov na jednom mieste. Užívatelia finančných produktov môžu potvrdiť alebo korigovať hodnotenie odborníkov prostredníctvom smajlíkov. Na Finparada.sk zatiaľ hodnotilo viac ako 500 návštevníkov portálu. T...

14/03/2024 | Michal Mošnička | foto: Finparada

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat a jaký balíček vybrat, abyste mohli jeho výhody čerpat naplno...

26/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva BNP Paribas Cardif Pojišťovna | foto: Pexels

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku. Stačí barevně naskenovat dva dokumenty a nahrát je do mobilní aplikace nebo internetového bankovnictví...

25/04/2024 | Veronika Křivská, zpráva Raiffeisenbank a mBank | foto: Pexels

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu nebo domku se zahradou. I tak ve společnosti přetrvává kolektivní vize, že by lidé po pracovní stránce měli být inovativní a měli by hledat cesty, jak víc vydělávat a zároveň podporovat rozvoj nových projektů, které mohou mít smysl pro budoucí generace. Pokud hledáte způsob, jak znásobit své finance v dlouhodobém časovém horizontu, ale máte třeba omezený měsíční rozpočet, tento článek je psaný právě pro vás...

25/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva myTimi | foto: Unsplash

Zobraziť všetky články