Porovnanie výsledkov súťaže Finparáda – Finančný produkt roka 2022 na Slovensku a v Česku

08/03/2023 | Michal Mošnička
Článok|Diskusia

Spoločnosť Scott & Rose vyhlásila na Slovensku prvý ročník Finparáda – Finančný produkt roka 2022, preto je možné prvýkrát porovnať ponuku najlepších finančných produktov v Česku a na Slovensku, a to naviac s ohľadom na fakt, že množstvo bánk a poisťovní pôsobí na oboch trhoch. Napríklad Česká sporiteľňa a Allianz, ktoré mali v ČR najviac ocenených produktov, na Slovensku nezabodovali. Naopak nízkonákladové banky ako mBank či Fio banka sa produktovo presadzujú na oboch trhoch. ČSOB viac boduje na Slovensku než v ČR.

 

Bežné účty a vkladové produkty

Čo sa bežných účtov týka, bodovali hneď dve banky, ktoré pôsobia aj v Česku, a to Fio banka – Fio osobný účet, ktorá sa umiestnila prvá, tretie miesto obsadila UniCredit Bank s účtom START.

U vkladových produktoch – sporiace účty (SÚ) a termínované vklady (TV), ponúkali zhodné najlepšie sadzby v roku 2022 lokální hráči. Například tomu, že v Česku Fio banka v žiadnej vkladovej kategórii nebodovala, na Slovensku získala treťe miesto za ponuku termínovaných vkladov a vo zvyšovaní sadzieb pokračuje aj v roku 2023. Ponuka sadzieb sa ale na oboch trhoch vyvíja odlišné vzhľadom k tomu, že SR má euro. Priemerná sadzba v roce 2022 u sporiacich účtoch v SR bola 0,17 % a u termínovaných vkladoch činila priemerná sadzba pri všetkých fixáciách a všetkých objemoch 0,13 %. V ČR sa sadzba u sporiacích účtoch pohybovala na hranici 1,77 % a u termínovaných vkladů 1,28 %.

Pôžičky a hypotéky

U spotrebiteľských úveroch zabodovali hneď dve banky pôsobiace v ČR aj v SR, a to ČSOB a mBank, ktoré zhodne získali na oboch trhoch tretie miesto. U hypoték na Slovensku bodovala ČSOB, ktorá všeobecně v hypotékách v ČR boduje za poslední roky vynimočně, navýše tomu, že má v ČR špecializovanú Hypotekárnu banku.

Ponuka poisťovní

Na oboch trhoch dominuje ponuka poistenia schopnosti splácať od BNP Paribas Cardif. Poisťovňa sa špecializuje na tento druh poistenia, ktoré ponúka ako doplnkový produkt k pôžičkám a hypotékam pre viac bánk v Česku aj na Slovensku.

U rizikového životného poistenia sú na Slovensku za rok 2022 v TOP 3 poisťovne, ktoré síce zároveň pôsobia na českom aj slovenskom trhu, ale ani jedna nezískala ocenenie za rok 2022 na tom českom. Jedná sa o Uniqa, Generali a NN Životná poisťovňa.

Český a slovenský trh je pre európske finančné skupiny zaujímavý

U niektorých finančních skupín je trh Česka a Slovenska jedným z hlavných. Napríklad pre skupinu Erste alebo koncern UNIQA Insurance Group. Český a slovenský trh pre UNIQA priniesli takmer tretinu medzinárodného poistného (17 európskych trhov mimo Rakúska) a výrazne sa podieľali aj na dosiahnutom zisku skupiny. UNIQA mala vo svojom kmeni bezmála 3 milióny poistných zmlúv českých a slovenských zákazníkov.

Erste Group je bankovní skupina, ktorá pôsobí v Rakúsku, Českej republike, na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvátsku a Srbsku. Celkový počet klientov je cez 16 milionů, z toho 4,5 milióna v ČR. Skupina Erste skončila rok 2022 s hospodářským výsledkem 2,16 mld. eur, z toho 20,2 mld. Kč za český trh.

 

Výsledky Finparáda - Finanční produkt roka 2022 v Česku a na Slovensku

Vyhlásenie dvanástého ročníka Finparáda - Finanční produkt roku 2022 v Česku nájdete tu >>>

Vyhlásenie prvého ročníka Finparáda - Finančný produkt roka 2022 na Slovensku nájdete tu >>>

Spravodajstvo

Finparada.sk|Finparada.cz

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka  a Prima banka. Toto sú výsledky nového rebríčka bankových vkladových produktov. 

09/04/2024 | Michal Mošnička | foto: Shutterstock

Do čoho je možné investovať na burze?

Burza je inštitúcia, ktorá organizuje trh s investičnými nástrojmi. Existuje tu hneď niekoľko možností, do ktorých je možné na burze investovať. Napríklad prostredníctvom spoločnosti Freedom Finance Europe môžete nakupovať a predávať akcie, dlhopisy...

25/03/2024 | Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Pixabay

Aký produkt získa za rok 2024 Cenu verejnosti?

Hodnotenie odborníkov a užívateľov v rebríčkoch finančných produktov na jednom mieste. Užívatelia finančných produktov môžu potvrdiť alebo korigovať hodnotenie odborníkov prostredníctvom smajlíkov. Na Finparada.sk zatiaľ hodnotilo viac ako 500 návštevníkov portálu. T...

14/03/2024 | Michal Mošnička | foto: Finparada

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat a jaký balíček vybrat, abyste mohli jeho výhody čerpat naplno...

26/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva BNP Paribas Cardif Pojišťovna | foto: Pexels

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku. Stačí barevně naskenovat dva dokumenty a nahrát je do mobilní aplikace nebo internetového bankovnictví...

25/04/2024 | Veronika Křivská, zpráva Raiffeisenbank a mBank | foto: Pexels

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu nebo domku se zahradou. I tak ve společnosti přetrvává kolektivní vize, že by lidé po pracovní stránce měli být inovativní a měli by hledat cesty, jak víc vydělávat a zároveň podporovat rozvoj nových projektů, které mohou mít smysl pro budoucí generace. Pokud hledáte způsob, jak znásobit své finance v dlouhodobém časovém horizontu, ale máte třeba omezený měsíční rozpočet, tento článek je psaný právě pro vás...

25/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva myTimi | foto: Unsplash

Zobraziť všetky články