Porovnanie výsledkov súťaže Finparáda – Finančný produkt roka 2022 na Slovensku a v Česku

08/03/2023 | Michal Mošnička
Článok|Diskusia

Spoločnosť Scott & Rose vyhlásila na Slovensku prvý ročník Finparáda – Finančný produkt roka 2022, preto je možné prvýkrát porovnať ponuku najlepších finančných produktov v Česku a na Slovensku, a to naviac s ohľadom na fakt, že množstvo bánk a poisťovní pôsobí na oboch trhoch. Napríklad Česká sporiteľňa a Allianz, ktoré mali v ČR najviac ocenených produktov, na Slovensku nezabodovali. Naopak nízkonákladové banky ako mBank či Fio banka sa produktovo presadzujú na oboch trhoch. ČSOB viac boduje na Slovensku než v ČR.

 

Bežné účty a vkladové produkty

Čo sa bežných účtov týka, bodovali hneď dve banky, ktoré pôsobia aj v Česku, a to Fio banka – Fio osobný účet, ktorá sa umiestnila prvá, tretie miesto obsadila UniCredit Bank s účtom START.

U vkladových produktoch – sporiace účty (SÚ) a termínované vklady (TV), ponúkali zhodné najlepšie sadzby v roku 2022 lokální hráči. Například tomu, že v Česku Fio banka v žiadnej vkladovej kategórii nebodovala, na Slovensku získala treťe miesto za ponuku termínovaných vkladov a vo zvyšovaní sadzieb pokračuje aj v roku 2023. Ponuka sadzieb sa ale na oboch trhoch vyvíja odlišné vzhľadom k tomu, že SR má euro. Priemerná sadzba v roce 2022 u sporiacich účtoch v SR bola 0,17 % a u termínovaných vkladoch činila priemerná sadzba pri všetkých fixáciách a všetkých objemoch 0,13 %. V ČR sa sadzba u sporiacích účtoch pohybovala na hranici 1,77 % a u termínovaných vkladů 1,28 %.

Pôžičky a hypotéky

U spotrebiteľských úveroch zabodovali hneď dve banky pôsobiace v ČR aj v SR, a to ČSOB a mBank, ktoré zhodne získali na oboch trhoch tretie miesto. U hypoték na Slovensku bodovala ČSOB, ktorá všeobecně v hypotékách v ČR boduje za poslední roky vynimočně, navýše tomu, že má v ČR špecializovanú Hypotekárnu banku.

Ponuka poisťovní

Na oboch trhoch dominuje ponuka poistenia schopnosti splácať od BNP Paribas Cardif. Poisťovňa sa špecializuje na tento druh poistenia, ktoré ponúka ako doplnkový produkt k pôžičkám a hypotékam pre viac bánk v Česku aj na Slovensku.

U rizikového životného poistenia sú na Slovensku za rok 2022 v TOP 3 poisťovne, ktoré síce zároveň pôsobia na českom aj slovenskom trhu, ale ani jedna nezískala ocenenie za rok 2022 na tom českom. Jedná sa o Uniqa, Generali a NN Životná poisťovňa.

Český a slovenský trh je pre európske finančné skupiny zaujímavý

U niektorých finančních skupín je trh Česka a Slovenska jedným z hlavných. Napríklad pre skupinu Erste alebo koncern UNIQA Insurance Group. Český a slovenský trh pre UNIQA priniesli takmer tretinu medzinárodného poistného (17 európskych trhov mimo Rakúska) a výrazne sa podieľali aj na dosiahnutom zisku skupiny. UNIQA mala vo svojom kmeni bezmála 3 milióny poistných zmlúv českých a slovenských zákazníkov.

Erste Group je bankovní skupina, ktorá pôsobí v Rakúsku, Českej republike, na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvátsku a Srbsku. Celkový počet klientov je cez 16 milionů, z toho 4,5 milióna v ČR. Skupina Erste skončila rok 2022 s hospodářským výsledkem 2,16 mld. eur, z toho 20,2 mld. Kč za český trh.

 

Výsledky Finparáda - Finanční produkt roka 2022 v Česku a na Slovensku

Vyhlásenie dvanástého ročníka Finparáda - Finanční produkt roku 2022 v Česku nájdete tu >>>

Vyhlásenie prvého ročníka Finparáda - Finančný produkt roka 2022 na Slovensku nájdete tu >>>

Spravodajstvo

Finparada.sk|Finparada.cz

Rebríček cestovného poistenia 2024, aké sú najlepšie ponuky?

Na Finparáde sme pred letom aktualizovali rebríček cestovného poistenia. V rebríčku nastali oproti roku 2023 zmeny, na prvé miesto sa posunulo poistenie Axa-assistance. Na druhom mieste je poistenie od poisťovne Uniqa a tretie miesto patrí poisťovni Union.  Rozhodujú...

24/06/2024 | Michal Mošnička | foto: Adobe Stock

Rebríček hypoték na slovenskom trhu v máji 2024

V novom rebríčku hypotekářských úverov obhájila prvé miesto Prima banka, na druhom mieste skončila Fio banka a tretie miesto patrí ČSOB. Z hľadiska poradie sa rebríček oproti roku 2023 nezmenil.

24/05/2024 | Michal Mošnička | foto: CENTURY21

Veľké banky, veľké zisky za rok 2023 a to ako v Česku, tak aj na Slovensku

Veľké banky-veľké zisky, to platí v Česku aj na Slovensku. Najväčší zisk na oboch trhoch vytvorila za rok 2023 Česká spořitelna a Slovenská sporiteľňa. Na oboch trhoch sa darilo aj ČSOB. Rozdiely v ziskovosti sú veľké, väčší pokles zisku vidíme v Česku.

15/05/2024 | Michal Mošnička

Láká vás investování? Investiční rady, které pomůžou nenaletět podvodníkům

Je všeobecně známo, že pravidelné investování nejenže ochrání peníze před inflací, nabízí také zajímavou možnost, jak zhodnotit své peníze. Začít investovat jde již s pár set korunami. Jak správně investovat a navíc předejít tomu, abychom nenaletěli podvodné nabídce? Pomůžou vám k tomu investiční rady a tipy...

26/07/2024 | Tomáš Smetana, zpráva Broker Consulting | foto: UniCredit Bank

Pojištění domácích mazlíčků

Máte domácího mazlíčka a zvažujete jeho pojištění? Jaké jsou druhy pojištění a co vše vám pojišťovny uhradí? Odpovědi naleznete v našem článku...

26/07/2024 | Valerie Koubová | foto: Copilot

Co je jednou z nejčastějších škod na vozidlech?

Můžete být ten nejopatrnější řidič v okrese, ale že vám čelní sklo rozbije kamínek odražený od kola vozu před vámi, stejně neovlivníte. V České republice tvoří poškození skel u aut dlouhodobě přibližně čtvrtinu všech nahlášených škod z autopojištění...

25/07/2024 | Veronika Křivská, zpráva Slavia pojišťovny | foto: Shutterstock

Zobraziť všetky články