Česi a Slováci najčastejšie investujú pomocou chytrého telefónu a v stále nižšom veku

26/10/2023 | Tomáš Smetana, zpráva XTB | foto: Pixabay
Článok|Diskusia
Investovanie

Spoločnosť XTB prináša analýzu, ktorá vychádza zo vzorku všetkých klientov v Česku a na Slovensku. Z analýzy, ktorá sleduje investorov a ich investovanie od roku 2022 až doteraz, vyplýva, že vek českých a slovenských investorov klesá. Zároveň sa zvyšuje záujem o používanie chytrých telefónov pre investičné aktivity a pozoruje sa tiež nárast popularity pasívneho investovania do fondov ETF.

Investovanie a aktívny trading boli historicky prevažne doménou staršej populácie. Dôvodom bola potreba väčšieho kapitálu, bez ktorého nebolo možné u mnohých brokerských domov ani otvoriť účet, ale tiež zdanlivá zložitosť relatívne ,,nudného“ sveta investovania. To sa otočilo po pandémii v roku 2020. Už po pandémii sa však začali objavovať prví influenceri vo svete investícií, prevažne zo sveta kryptomien. Na trhy sa väčšia časť mladších investorov dostala práve odtiaľ. Bitcoin vďaka svojmu bezprecedentnému rastu ukázal cestu rýchlych a jednoduchých peňazí.

„Po pandémii sa viacero brokerských firiem vydalo cestou gamifikácie, teda preklopenia tradičného sveta investícií do jednoduchých a intuitívnych aplikácií v chytrom telefóne. Klesli tiež poplatky za obchodovanie, minimálny požadovaný kapitál a prišla možnosť kúpiť iba zlomky celých akcií (tzv. Frakčné akcie). To všetko pritiahlo mladších investorov a dá sa očakávať, že priemerný vek investorov bude ďalej klesať,“ hovorí analytik XTB Štěpán Hájek.

V Česku je aktuálne priemerný vek investora 31 rokov, kým v roku 2018 to bolo 36 rokov. Priemerný vek slovenských investorov u XTB je teraz 32 rokov.

Priemerný vek investorov
Autor: XTB

Investičné aplikácie rozhodujú při výbere brokera

S prílivom mladších investorov rastie dopyt po zjednodušení investícií. Pre brokerské firmy je to ideálna príležitosť urobiť investičné aplikácie zábavnejšie, aby udržali pozornosť investorov a ponúkli možnosť analyzovať trhy pomocou nástrojov technickej analýzy a rovnako tak získať najnovšie informácie zo sveta investícií. Investičné aplikácie sú preto dnes jeden z rozhodujúcich aspektov pri výbere brokera. Nie je teda prekvapením, že 61 percent českých investorov u XTB používa mobilnú aplikáciu, pričom na Slovensku je to až 71 percent.

Na akých platformách sa najčastejšie investuje
Autor: XTB

Popularita pasívneho investovania rastie

V roku 2020 prišli centrálne banky a vlády s radou bezprecedentných stimulov s cieľom oživenia globálnej ekonomiky. Stalo sa však, že tieto peniaze sa dostali hlavne na akciové trhy, ktoré generovali nasledujúce dva roky veľmi solídne zisky. To získalo pozornosť širokej verejnosti. Najjednoduchšia forma investovania je investovanie pasívne do takzvaných ETF fondov, ktoré kopírujú cenu určitého aktíva. Konkrétne hovoríme o investovaní do ETF fondov kopírujúcich akciové indexy, ktoré sú diverzifikované do rôznych sektorov, čím sa znižuje riziko straty kapitálu.

„V XTB je najobľúbenejšou investíciou ETF na americký index S&P 500. Sám Warren Buffett neustále opakuje, že tou najlepšou investíciou pre bežného človeka je investícia do indexu S&P 500. Druhým najobľúbenejším ETF je FTSE Vanguard All-World, teda kôš akcií z celého sveta. Ide o najviac diverzifikovaný index na svete. Pasívne investovanie získava na dôležitosti aj v posledných mesiacoch, kedy sa kvôli rastúcej inflácii ukazuje potreba investovať nasporené peniaze. Tento trend sa bude v ďalších rokoch posilňovať, pretože štát ukazuje, že nemá žiadny plán, ako pripraviť občanov na dôstojný dôchodok a pasívne investovanie sa stáva cestou, ako sa o svoje nasporené peniaze postarať,“ komentuje Štěpán Hájek.

XTB znížilo minimálnu hodnotu transakcie u ETF na 1 euro. „Investície chceme ľuďom ešte viac sprístupniť. Minimálna hodnota transakcie u ETF znižujeme preto, aby sme pochovali mýtus, že k investovaniu je potrebné zhromaždiť určitý kapitál. U XTB sa aktuálne dá začať s jediným eurom. Vstupná bariéra je preč,“ uviedol Vladimír Holovka, obchodný riaditeľ XTB.

Broker tiež rozšíril ponuku Frakčných akcií, ďalšiu formu pasívneho investovania, ktorú na český trh uviedol v apríli. Teraz si môžu investori v Česku pri zostavovaní svojho portfólia vyberať z 1 812 akcií a 253 ETF. „Vo Frakčných akciách vidíme rastúci potenciál, pretože naši klienti s týmto nástrojom začínajú svoju investičnú cestu a postupne budujú svoje portfólio. Myšlienka nákupu akcií a ETF v zlomkoch je atraktívna hlavne pre mladších ľudí, ktorí hľadajú spôsob, ako si vybudovať diverzifikované portfólio bez investovania veľkého množstva peňazí naraz,“ dodal Vladimír Holovka.

V Česku dominujú akcie ČEZ, na Slovensku menové páry

Najobchodovanejším titulom čo do objemu investícií je v Česku pološtátny ČEZ. Dominuje naprieč vekovými skupinami. Dôvodom je jeho silná pozícia v jadrovej energetike, čo po začiatku vojny na Ukrajine a raste cien energií výrazne zvýšilo marže spoločnosti. Nasledoval silný rast cien akcií, na ktorom kapitalizoval celý rad investorov. Najväčšia spoločnosť, najziskovejší titul na pražskej burze a znalosť prostredia stoja za dôvodmi, prečo je ČEZ u českých investorov na prvom mieste.

Na Slovensku akciám ČEZ žiadna veková skupina od roku 2022 pozornosť nevenovala. Najpopulárnejšie u slovenských investorov všetkých vekových kategórií je obchodovanie menového páru euro dolár nasledované zlatom. Čo sa týka akcií, tak na Slovensku vedie Apple a Alphabet (Google).

Tiež českých investorov v minulom roku vedľa jasného lídra ČEZu zaujali populárne technologické akcie. Najviac je v portfóliách investorov zastúpená spoločnosť Apple a Alphabet (Google). Hlavným dôvodom je rastová dynamika týchto akcií a ich globálna popularita. Zároveň ide o firmy, ktoré doručili aj v zložitom prostredí solídne výsledky a Apple je vnímaný ako akcie do každého počasia.

Popularita aktív podľa vekových tried
Autor: XTB

Bitcoin držia starší investori

Výrazný pokles cien na akciových trhoch, tzv. medvedí trh, na kryptomenách výrazne znížil záujem o ich obchodovanie, a tak najväčšie objemy Bitcoinov drží veková skupina od 43 do 54 rokov. „Dôvodom môže byť konzervatívnejšia nátura tejto skupiny investorov, kedy mnoho z nich možno nestihlo predať a pozíciu drží,“ hovorí Hájek s tým, že u mladších investorov dominujú za akciami ČEZ v zobchodovaných objemoch technologickí giganti Apple a Alphabet, kde bola možnosť využiť minulý rok nižších cien.

Akcie vedú

Z pohľadu popularity jednotlivých tried aktív v Česku i na Slovensku dominujú akcie. Hneď za nimi zostáva veľmi populárny aktívny trading na menových pároch, ktorý vďaka výraznému posilneniu doláru a pohyboch na ďalších menových pároch ponúkol mnoho zaujímavých príležitostí. Vojna na Ukrajine priniesla výrazné pohyby na rade komodít, ako sú ropa, zemný plyn alebo pšenica, ktoré investori hojne obchodovali. Komodity sa tak umiestnili na treťom mieste.

Najpopulárnejšie triedy aktív
Autor: XTB

Ženy investorky sú opatrnejšie

Česko i Slovensko patria spolu s Francúzskom a Nemeckom medzi zemi s najnižším podielom žien investoriek. V Česku na platforme XTB aktuálne investuje 7 % žien, kým na Slovensku je to 9 % žien. Najväčší podiel žien medzi investormi je v Rumunsku s podielom 26 %. Napríklad vo Veľkej Británii ženy predstavujú 14 % investorov. Podľa nedávneho prieskumu Asociácie pre kapitálový trh ČR, ženy pociťujú bariéru v investovaní oveľa silnejšiu ako muži. Najväčšími prekážkami pre ne často býva strach zo straty investovaných peňazí a obava z investičného podvodu.

Okrem vyššieho priemerného veku u žien investoriek (40 rokov v ČR, 35 rokov na SR) oproti všetkým investorom, je tiež zaujímavý rozdiel v spôsobe investovania. Podľa globálnych dát XTB ženy investujú skôr konzervatívne. Celých 59 % transakcií iniciovaných ženami bolo prevedených prostredníctvom desktopovej aplikácie, teda pomocou počítača.

„Sme svedkami rozsiahlej demokratizácie investovania, ktoré prestáva byť výsadou ľudí s dostatočne vysokým kapitálom. Búrame bariéry a mýty o investovaní a súčasne v tejto oblasti vzdelávame širšiu verejnosť, ktorá v dnešnej dobe hľadá nové cesty zúročenia svojich úspor. Som presvedčený o tom, že bežných a drobných investorov bude stále pribúdať. Rovnako tak investovanie prestane byť hlavne mužskou doménou. Všetkým investorom bez ohľadu na výšku kapitálu, vek alebo gender chceme byť spoľahlivým partnerom a sprievodcom,“ uzatvára Vladimír Holovka.

Spravodajstvo

Finparada.sk|Finparada.cz

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka  a Prima banka. Toto sú výsledky nového rebríčka bankových vkladových produktov. 

09/04/2024 | Michal Mošnička | foto: Shutterstock

Do čoho je možné investovať na burze?

Burza je inštitúcia, ktorá organizuje trh s investičnými nástrojmi. Existuje tu hneď niekoľko možností, do ktorých je možné na burze investovať. Napríklad prostredníctvom spoločnosti Freedom Finance Europe môžete nakupovať a predávať akcie, dlhopisy...

25/03/2024 | Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Pixabay

Aký produkt získa za rok 2024 Cenu verejnosti?

Hodnotenie odborníkov a užívateľov v rebríčkoch finančných produktov na jednom mieste. Užívatelia finančných produktov môžu potvrdiť alebo korigovať hodnotenie odborníkov prostredníctvom smajlíkov. Na Finparada.sk zatiaľ hodnotilo viac ako 500 návštevníkov portálu. T...

14/03/2024 | Michal Mošnička | foto: Finparada

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat a jaký balíček vybrat, abyste mohli jeho výhody čerpat naplno...

26/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva BNP Paribas Cardif Pojišťovna | foto: Pexels

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku. Stačí barevně naskenovat dva dokumenty a nahrát je do mobilní aplikace nebo internetového bankovnictví...

25/04/2024 | Veronika Křivská, zpráva Raiffeisenbank a mBank | foto: Pexels

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu nebo domku se zahradou. I tak ve společnosti přetrvává kolektivní vize, že by lidé po pracovní stránce měli být inovativní a měli by hledat cesty, jak víc vydělávat a zároveň podporovat rozvoj nových projektů, které mohou mít smysl pro budoucí generace. Pokud hledáte způsob, jak znásobit své finance v dlouhodobém časovém horizontu, ale máte třeba omezený měsíční rozpočet, tento článek je psaný právě pro vás...

25/04/2024 | Tomáš Smetana, zpráva myTimi | foto: Unsplash

Zobraziť všetky články